dilluns, 22 de gener del 2018

Ses majestats, els Reis d’Orient



 
La tradició més esperada pels petits durant les festes nadalenques és l’arribada dels Reis d’Orient.

Al Nou Testament es parla d’uns mags o savis,  segons les traduccions. Guiats per una estrella, van anar a portar ofrenes al nen Jesús. 


Amb el temps, es va parlar de tres reis, i se’ls va donar nom i procedència:

Melcior és el rei blanc, amb cabells i barba blancs, és d’origen europeu. Portava or, símbol de poder, reconeixent Jesús com a rei.

Gaspar, el rei ros, té pell blanca i cabells castanys. D’origen asiàtic, va oferir encens, que es relaciona amb l’adoració a Déu, identificant Jesús amb la divinitat.

Baltasar, el rei negre, vesteix segons l’estil dels àrabs per ser d’origen africà, i va portar mirra, un bàlsam que representa la condició humana.


Són els símbols de rei, Déu i home, respectivament. Per això són tres reis els que van arribar al portal de Betlem.

Hi ha una llegenda que parla d’un quart rei anomenat Artaban, que duia pedres precioses a Jesús, però no va arribar a temps al punt de trobada amb els seus companys perquè pel camí va veure gent en perill de mort i va pagar amb les pedres per salvar-los. Va acabar empresonat durant molts anys fins què a punt de morir, una figura se li va presentar i li va dir que el què havia fet pels altres era com si ho hagués fet per Jesús.

Durant les festes, els menuts escriuen les seves cartes amb molta il·lusió, 



i les entreguen als patges que van per tot arreu recollint aquestes comandes. Crec que a Verdú sol venir el Gregori, però n’hi ha molts més.


El 5 de gener, puntualment, els tres reis arriben a tots els pobles i ciutats per portar regals als nens que han fet bondat i carbó als que han estat una mica entremaliats (els reis ho saben tot).


Amb els patges i els acompanyants, desfilen pels carrers i comencen a repartir presents, i en molts llocs els nens han d’anar a dormir i trobar els regals l’endemà perquè als reis no els ha donat temps a arribar a les seves cases. 



El costum, en aquests casos, és deixar les sabates al balcó i un petit refrigeri per tal que puguin continuar treballant tota la nit.


Finalment, el dia 6 tots han trobat els seus regals, i acaben les festes dinant en família i menjant el típic tortell, 



que porta amagades una figureta de rei (qui la troba és coronat), i una fava que decidirà qui paga el tortell.


I la gran pregunta de cada any és: quin és el teu rei preferit? 
El blanc, el ros, el negre o tots plegats?


    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Apa, digues què en penses...