dilluns, 10 d’abril del 2017

La cuina de l'àvia

Il·lustració del llibre “ La Biblia dels creuats i Sha Abbas”. S-XIII

Quan els humans van començar a valer-se del foc, van utilitzar-lo per fer llum, escalfar-se i fer fugir els animals salvatges. Van veure també que els menjars que s'havien posat una estona a prop de les flames eren més digeribles i saborosos.


Les primeres cuines eren senzilles: un foc a terra amb una perola penjada d'una cadena sobre les flames.



Si el perol era més petit es posava sobre un trespeus (un trípode de ferro) per tal que l'olla no toqués el foc directament. També s’hi podien posar altres recipients per cuinar, com paelles, cassoles de fang...

 Trespeus de ferro 


Amb el temps van aparéixer aparells específics per cuinar on el foc hi quedava tancat, de manera que se n'aprofités millor tot el poder calòric. Les primeres cuines eren  construccions quadrades de maons, damunt dels quals es disposava una superfície plana de ferro on s'havien practicat uns forats que anomenaren fogons.


Quan les estufes de ferro van entrar a les cases, sovint la part superior s’aprofitava per cuinar. Llavors van començar a fer-se cuines d’aquest material, que eren com estufes però més grans i amb més usos. 


A la dreta, un foc a terra,
a l'esquerra una cuina de ferro 

Les van anomenar cuina econòmica perquè aprofitaven molt millor el combustible que les llars de foc tradicionals, que perdien calor per tot arreu.


A cal Senyores hi havia una d’aquelles cuines: en concret aquest model era de la marca Reddis. L’àvia em va explicar que era la cuina que feia servir abans, però tot i què ara en tenia una de gas, de tant en tant encara la utilitzava, sobretot a l’hivern, i així escalfava aquella zona de la casa.


A l’esquerra tenia una cavitat per posar-hi carbó o petits tronquets, que xeraven d’allò més bé, i just a sota, un espai que s’omplia de cendra i s’havia de buidar sovint. Al costat, amb una porteta més gran, hi havia el forn (quins canelons més bons sortien d’allà!), i a la part de sobre, dos forats tapats amb diferents cercles de ferro que, éssent concèntrics, donaven l’opció de fer un fogó més ample o més estret, per adaptar la mida a les olles, segons neccessitats.

L'evolució dels combustibles (des de la llenya i el carbó, fins al gas i l'electricitat) va fer variar la forma de les cuines fins a les modernes vitroceràmiques actuals, que si vingués una padrina de fa cent anys pensaria que estem sonats per posar les paelles al damunt d’un vidre.


De totes maneres, hi ha gent a qui li agrada cuinar de forma tradicional, i per això encara es poden trobar cuines de llenya. Jo en vaig veure una fa poc en una botiga de Tàrrega: la venen nova de trinca, còpia exacta de la de casa dels avis.
Amb una diferència… d’econòmica no en té gaire, tot i què  aquí la tenien d’oferta.




De tot lo món fiau, i dues voltes a la clau

  

Fins no fa gaire, les portes de les cases restaven obertes durant tot el dia. Per entrar només calia passar i cridar "Déu gràcies!!!"  i des de dalt contestaven "qui demana?", "servidor... Fulanet de cal Tal-i-qual"...  aquest era el timbre més utilitzat a pagès.


Pany de porta (Verdú)

Una de les coses que més em sobtaven quan anava al poble era veure les padrines pel carrer portant un utensili de ferro enorme i pesat: una clau! Acabo de dir que les portes romanien obertes, però moltes famílies tenien un hortet, un cobert o un corral on hi criaven bèsties, i allà anaven les dones clau en mà.




Les coses van anar canviant, les claus eren cada cop més petites, les portes van començar a tancar-se, i la gent portem clauers a la butxaca, perquè ja no en tenim prou amb una, no… ara en necessitem per l’entrada, el pis, la bústia, el cotxe, la feina… tot ben tancadet.



Com tot, les claus han anat evolucionant, i de la pesada clau de ferro hem passat a claus planes amb dents de serra o perforacions que encaixen al pany que han d’obrir.


Encara més lleugeres són les claus magnètiques: unes targes de plàstic semblants a la VISA que fem servir per pagar. Aquestes claus són molt usuals als hotels, i així no cal que anem carregats.



Hi ha claus per obrir panys a distància, com les dels cotxes o les portes de pàrking.


Clau de cotxe


Altres formes d’obrir una porta passen per marcar un codi en un teclat, molt comú en algunes empreses per espais d’accés restringit. 


Versions molt més personalitzades consisteixen en passar un dit per reconèixer l’empremtes digitals o deixar que un làser reconegui l’iris de l’ull (això ja comença a semblar una pel·li de ciència ficció).


Entregar les claus de la ciutat és una forma d’homenatjar un personatge respectat, i ve de l’Edat Mitjana, quan els pobles tancaven les seves portes d’accés durant la nit.


La gent de l'Urgell recordem que deixar la vila tancada ho feien a Mas de Bondia, costum que va perdurar fins els anys 80.


Porta principal de Mas de Bondia, ara ja no la tanquen…

Se sol representar a Sant Pere amb unes claus a la mà perquè segons l’Església catòlica, Jesús les hi va entregar per destacar-lo dels altres deixebles i apòstols: eren les claus del cel.


Pintura mural del Monestir de Sant Pere del Burgal, a Escaló (Pallars Sobirà).
L’original és al MNAC de Barcelona.

Però tornem a posar els peus a terra. Aquelles claus que portaven les padrines eren molt grosses, d’un pam de llargada. Eren difícils d’extraviar, estic segura que en l’època que es feien servir, ningú no deia una cosa que se sent molt habitualment avui dia: “caram, ara no sé on he deixat les claus!”…