Durant segles, l’home ha tingut
la necessitat de guardar els aliments en les millors condicions. Els sistemes
de conservació eren molt bàsics: assecats (fuets, panses de raïm), fumats
(arengades, salmó), en sal (bacallà), en sucre (confitures), en oli (topina)…
Miniatura
del Tacuinum Sanitatis,
amb una
família reunida en torn
a la llar de foc, on penja carn fumant-se
a la llar de foc, on penja carn fumant-se
A inicis del segle XIX, França
es trobava en guerra contra Rússia. Les tropes franceses, lluny de casa, tenien
problemes de subministrament. Es va oferir una recompensa a qui trobés una
manera de guardar els aliments durant molt temps. Nicolas Appert (cuiner i investigador),
l’any 1803 va aconseguir-ho guardant els aliments en pots de vidre
hermèticament tancats amb suro.
Però
el vidre és molt fràgil, i al front no resultava gens pràctic de transportar.
Peter Durand, al 1810, va
patentar l’envàs de llauna soldada amb estany, que era molt més resistent i
opac, mantenint millor les vitamines dels aliments. A diferència del vidre, aguantava
cops, i es podia escalfar directament al foc sense fer servir més estris per
cuinar.
Els soldats obrien aquestes
llaunes a cops de ganivet, fins que es va inventar el primer obrellaunes,
semblant a una petita baioneta que perforava la tapa gràcies a l’efecte
palanca, donat que s’encaixava a la vora del pot.
D’obrellaunes n’hi ha de moltes
formes i usos.
Obrellaunes de fulla o de muntanya
Obrellaunes
de roda dentada o papallona
Obrellaunes
elèctrics
A part, hem de parlar de les llaunes amb llengüeta.
Abans, les llaunes de peix tenien una tapa prima amb
una llengüeta a la punta. S'obrien amb
una clau obrellaunes:
una barreta metàl·lica amb una
ranura. La llengüeta s'introduïa a la ranura i a continuació es girava la clau
sempre en el mateix sentit, de manera que la tapa de la llauna s'anava
enrotllant sobre la clau.
Aquests obrellaunes es recuperaven desenrotllant la
tapa, la qual cosa embrutava bastant (sobre tot si la llauna era de sardines en
oli o de musclos en escabetx), així que van sortir unes llaunes amb clau d'un
sol ús, que es llençava juntament amb la llauna i no calia recuperar.
El sistema d'envasat de les llaunes de conserva ha canviat
molt fins a arribar a l'actual obrefàcil, característic per l'anella de la que
s'ha de tirar i que sovint es queda a la mà, deixant l’usuari amb un pam de
nas. Llavors s'ha d'obrir la llauna como es pugui, o sigui, a lo bèstia... moltes
vegades amb la punta d’un ganivet, tornant als inicis de la soldadesca i amb el
perill que això comporta…
Tres formes diferents de tapes de llauna actuals
Donar la llauna significa parlar
massa, ser molt pesat i insistent amb alguna cosa.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Apa, digues què en penses...